Opponoinnin helppous ja vaikeus


Palautetaanpa samalla ensin mieleen, että mitä opponointi oikein on. Tiivistäen voisi sanoa että opponointi on työn asiasisällön, rakenteen, kielen ja ulkoasun arviointia myönteisessä hengessä. Opponentin tehtävänä on analysoida kirjallista työtä kriittisesti ja rakentavasti sekä esittää perusteltuja korjaus- ja täydennysehdotuksia työhön ja ehdottaa vaihtoehtoisia tapoja käsitellä asiaa. Kuulostaa helpommalta mitä ehkä onkaan 😊

Työ, joka itselleni tuli opponoitavaksi on nimeltään Monimuotoiset ja monitoiminnalliset laskettelurinteet Pyhätunturille. Työ on varsin tuhti paketti. Esityspäivänä tekijöiltä kuultu esitys työstä antoi hyvän pohjan opponoinnin laadinnalle, mutta toki asiaankuuluvan opponoinnin laadinta vaati huolellista raportin lukua. Helatorstain sadesää oli tähän mitä mainioin päivä käyttää.




Tässä laatimani opponointi kirjallisessa muodossa:

 

Aiheen valinta ja lähestymistapa on hyvin osuva kurssikokonaisuuden näkökulmasta. Työn aiheena on kehittää Pyhän laskettelurinteitä monitoiminnallisiksi ja monimuotoisemmiksi.

Työ on rajattu selkeästi ja työlle annettu suunnittelukysymys eli - millaisia voisivat olla ekologista tilaa kohentavat vetovoimate­kijät Pyhän laskettelurinteillä – asettaa selkeän tavoitteen työlle. Työn rajaus sekä tavoitteet on esitetty selkeästi heti työn johdannossa, jossa puhutaan myös tavoitteiden asettelun prosessista.

Esitetystä aineistosta välittyy tekijöiden perehtyneisyys aihepiiriin. Osiossa 2, eli Taustoitus – laskettelurinteet tuodaan hyvin esiin yleistietoa laskettelurinteiden rakentamisesta, rakentamisen vaikutuksista ympäristöön sekä lumetuksen vaikutuksista rinnealueisiin. Erityisesti Juha Rantaselta haastattelussa saadut vastaukset ja kuvamateriaali tuovat hyvin kohdekohtaista näkökulmaa tähän. Tässä osiossa tuodaan myös esiin lähdeviittausten kautta, että rinnealueet ovat kesäaikaan usein maisemassa häiritsevinä pidettyjä elementtejä sekä epäsiistejä ympäristöltään. Näiden heikkouksien kautta saadaan perusteltua työn tarpeellisuus. Taustoittavien tietojen kautta tekijät ovat onnistuneesti saaneet luotua työlle oman konseptin, joka on selkeä ja valittua lähestymistapaa tukeva. Taustoituksessa olisi ollut hyvänä lisänä rinteiden kesäaikaisesta toiminnasta kertovien referenssikohteiden hakeminen vielä laajemmin. Samoin monimuotoisuuden nykytilan arvioinnin kannalta olisi hienoa, jos saatavilla olisi ollut tietoa rinteiden nykyisestä biodiversiteetin tilasta (ymmärrettävää toki, että tällaisen tiedon hankkiminen kurssityön aikana hyvin hankalaa saada!)

Esitetty aineisto vastaa hyvin johdannossa esitettyyn suunnittelukysymykseen. Aihetta käsitellään ensin taustoituksen kautta, sitten konseptin, ja sen jälkeen varsinaisen suunnitelman eli ideapalettien kautta.  Suunnitelmaosuus on jaettu kahteen tasavahvaan, mutta myös toisista erottuvaan osaan konseptin mukaisesti (eli luonnonmukaisiin pohjoisrinteisiin ja näyttäviin etelärinteisiin). Luonnonmukaiset pohjoisrinteet -ideapaletin (s. 27) ideaehdotukset Näkymät - ”Sulaudutaan maisemaan”, Kasvillisuus - ”Kasvupaikan mukaan”, Eroosion esto - ”Rakennetut reitit”, Lumen ja veden hallinta - ”Luonnollisesti”, Hulevedet - ”Kyllä lammikoille”  sekä Toiminnot - ”Urheilua ja luontotietoa” vaikuttavat loogisilta ja tavoitteiden kannalta yhteneväisiltä. Ideapaletin osien konkreettista ilmentymistä olisi voinut avata enemmän ja niihin liittyviä mahdollisia heikkouksia (vaikka ajanpuutteen vuoksi tämä ei varmastikaan ollut mahdollista). Rakennettujen reittien osalta herää kysymys, että mitä rakenteille (esim frisbeegolf rakenteet) tapahtuu talvikaudella (korit ja infotaulut kerätään säilöön ennen laskettelukauden alkua). Rakenteet eivät saa olla turvallisuusriski. Hulevesilammen osalta mietitytti, että onko alueen maaperä niin vettä läpäisevää, että lampi kuivuisi kesäaikana kokonaan (olisiko se siinä tapauksessa kaunistava elementti?)




 Näyttävät etelärinteet -ideapaletissa (s.30) esitetyt ratkaisut (Näkymät - ”Täräyttävä kukkaloisto”, Kasvillisuus - ”Buustattu luonto”, Maisemanhoito - ”Karvakaverit töihin”, Toiminnot - ”Jännitystä ympäri vuoden”, Taide - ”Tervetuloa, terveisin taide” sekä Hulevedet - ”Kyllä lammikoille”) vaikuttavat myös tavoitteeseen nähden suht loogisilta. Erityisesti buustattu luonto, jossa ideana olisi koota paikallisia kasvilajeja useasta eri lähteestä rinnealueelle vaikuttaa mielenkiintoiselta. Laidunnukseen liittyy ristiriitana se, että Pyhän alueella laiduntaa jo tällä hetkellä poroja. Ja tämä on aiheuttanut keskustelua mm ylilaidunnuksesta ja laidunnuksen haitoista kasvillisuudelle (tunturikoivut).  Jos rajatulle rinnealueella tuotaisiin laiduneläimiä vaatisi se tukevia laidunrakenteita ja nämä ovat investointeina usein kalliita (ottaen huomioon että tässä tapauksessa laidunrakenteet tulisi purkaa ennen talvikautta). Kaiken kaikkiaan ideat ovat mukavasti rajoja rikkova lennokkaita. työn vakuuttavuuden kannalta voisi olla hyvä tuoda esiin ideoihin liittyviä haasteitakin (esim koirapuisto).




Taustoitusvaiheen kartat, kaaviot ja selonteot antavat lukijalle hyvän käsityksen kohteesta, suunnittelualueesta ja siihen liittyvistä teemoista. Työn varsinaiset suunnitteluratkaisut ovat esitetty selkeästi ja visuaalisesti kauniilla tavalla. Ratkaisut ovat idearikkaita ja lennokkaita. Ideoita olisi mahdollisesti voinut tarkastella hieman kriittisestikin.

 

Kokonaisvaikutelmana on, että Monimuotoiset ja monitoiminnalliset laskettelurinteet Pyhätunturille on työnä johdonmukainen ja selkeä kokonaisuus. Työstä välittyy sekä ihmislähtöisyys että ekologisuus. Lähteitä on käytetty paljon ja ne luovat työlle asiantuntevuutta ja vakuuttavuutta. Lähteet on myös merkitty selkeästi tekstiin sekä kuvien yhteyteen.  Kokonaisuutena työ toimii hienosti ja sen tarpeellisuus on perusteltu. Yhtenäinen ilme tekee kokonaisuudesta mieluisan luettavan. Vakuuttavuutta olisi ollut mahdollista tuoda enemmän esiin ideapaletin vaihtoehtojen kriittisellä tarkastelulla (luontopohjaisuus joissain ratkaisupaletin vaihtoehdoista ei ehkä kovin hyvin heti avaudu). Erityisansiona on työssä yleisesti ottaen se, että työssä huomioidaan rinteiden kesäaikainen käyttö.

 

Varsinainen opponointitilaisuus Otaniemessä oli mukava kokemus. Opponointia ja kommentointia oli miellyttävää itse antaa, kun oli huolellisesti sen tehnyt. Toivottavasti opponoitavan työn tekijät kokivat opponoinnin positiivisena ja rakentavana. Tässä vaiheessa kurssia on mielestäni tärkeää, että kaikille jää ansaitusti hyvä fiilis tehdystä urakasta. Itselleni jäi hyvä fiilis omasta työstä saamastani opponoinnista ja näillä eväillä on hyvä jatkaa opintoja taas eteenpäin!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit